Luchtwegenstelsel

Wat is het luchtwegenstelsel?

Het luchtwegenstelsel bestaat uit:

  • Neus
  • Mond
  • Het loopt door de luchtwegen, En eindigt in de longen.

De lucht komt door de neus en de mond het ademhalingsstelsel binnen. En stroomt omlaag door de keel en het strottenhoofd of adamsappel.

Het ademhalingsstelsel helpt mensen om te kunnen ademen. Hierdoor kunnen we zuurstof opnemen uit de lucht en afvalstoffen, zoals koolzuur uitademen. Het belangrijkste onderdeel van het ademhalingsstelsel zijn de longen. Maar er zijn nog meer organen en andere dingen bij betrokken.

 

Werking van de longen

Je hebt zuurstof nodig in je hele lichaam. En je longen zorgen ervoor dat de lucht die we inademen, via de neus/ mond komt in de luchtpijp. Hij verdeelt zich over de twee longen via de vele kleine buisjes (de bronchiën.) en eindigt in de longblaasjes. De longblaasjes geven de ingeademde zuurstof af aan het bloed. Het bloed brengt de zuurstof naar alle plaatsen in het lichaam. Het duurt maar zeven seconden voordat de zuurstof uit de lucht in je hersenen of in de kleine teen is.

 

 

 

Hoe houden we de longen gezond?

- vijf dagen per week een half uur bewegen / sporten.

- Niet roken, want je conditie wordt minder. Je longen worden zwart waardoor zuurstof minder goed door de longblaasjes wil. 

- Gezond en afwisselend eten (probeer de schijf van 5 en niet elke dag het zelfde eten), want het is een goede brandstof en bouwstof voor ons lichaam. Een mens heeft elke dag; zetmeel, suiker, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en voldoende vocht nodig, samen met voldoende beweging (minstens een half uur per dag.) Gezonde voeding zorgt voor een gezond gewicht en lichaam. En dat verkleint de kans op chronische ziekten.  

- Zingen of een blaasinstrument bespelen maken je longen sterker. Het zijn goede ademhalingsoefeningen. Je verbetert je conditie hierdoor.    

- Zorg voor frisse lucht ook binnen in huis. Je moet zorgen dat er 24 uur per dag thuis en op het werk goed geventileerd wordt. Dat doe je door bijvoorbeeld de ventilatieroosters open te zetten of een raam op een kier te zetten. Lucht daarnaast elke dag een half uur goed door het raam helemaal open te zetten. 

- Was regelmatig je handen, want de bacteriën kunnen zich gemakkelijk verspreiden, vooral in bussen, treinen en gebouwen. In de herfst en winter lopen mensen snel een longontsteking op. Met een goede hygiëne kun je proberen besmetting te voorkomen. Vooral regelmatig handen wassen helpt. Daarmee verklein je ook de kans op een verkoudheid of griep. Gebruik gewoon zeep en water. 

- Houd rekening met smog ( dat betekent dat de lucht erg vervuild is), bij veel smog kan je beter niet buiten sporten of wandelen. Dat kun je dan beter ‘s ochtends of laat in de avond te doen, als de smog minder erg is.
- De volgende stoffen kunnen irriterend zijn voor astma patiënten

- Als je astma hebt, dan zijn de luchtwegen erg gevoelig voor sommige prikkels. Als reactie op deze prikkels trekken de spiertjes rond de luchtwegen samen. Het slijmvlies langs de binnenkant van de luchtwegen wordt dikker en er wordt meer slijm gemaakt, waardoor de luchtwegen nauwer worden: je krijgt het benauwd. Astma kan ook erfelijk zijn.

- Ontstaan van astma

- Astma is een aandoening van de luchtwegen. Normaal zijn de luchtwegen wijd genoeg om gemakkelijk in- en uit te ademen. Bij astma zijn de luchtwegen soms vernauwd. Er kan minder lucht doorheen, het ademen gaat moeilijker en je wordt benauwd.

 

Astma

Ziektes van het ademhalingsstelsel

  • Huisstofmijt
  • Huidschilfers van dieren
  • Schimmels
  • Stuifmeel van bomen planten of gras

De luchtwegen kunnen ook op andere prikkels reageren zoals:

  • Rook
  • Chloorlucht
  • Baklucht
  • Stoom
  • Kou
  • Mist

 

 

Symptomen

  • Last van benauwdheid en slijm in de luchtwegen.
  • De ademhaling kan samen gaan met piepen, brommen of pruttelen.
  • Moeheid, doordat ademhalen moeite kost.

 

Gevolgen:

Astma gaat niet echt over. Het kan zijn dat je jarenlang geen klachten hebt, maar de kans blijft dat je astma verschijnselen krijgt. Door gezond te leven netje je medicijnen te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk last hebt van astma.